Vyzpovídali jsme Martina Pompla, moderátora Hospodkého kvízu v Hells Bells, který již dva roky provází soutěžící celým večerem. Zeptali jsme se na těžké začátky Kvízů i na Martinův výhled do budoucnosti.

Martin Pompl

Ahoj Martine, jak dlouho a kde všude moderuješ Hospodský kvíz? Jak ses dostal k moderování?

Ahoj. Teďka v dubnu budeme akorát „slavit“ dva roky společného kvízování v Hells. Tenkrát jsem se koukal po inzerátech, že bych rád nějakou novou brigádu a možnost moderování hospodských kvízů mě tenkrát zaujala na první pohled. Už jako malej kluk jsem si hrál doma na televizního moderátora a otravoval jsem celou rodinu se svými vymyšlenými pořady, takže se mi moderováním kvízu vlastně splnil dětský sen. 🙂 Kromě Hells jsem kvíz moderoval ještě v Jihlavě při svém studiu, to už mám čerstvě úspěšně za sebou, takže nyní se můžeme setkávat již čistě na několika místech v Praze. 🙂

Pamatuješ si začátky kvízů v Hells Bells? Jaké byly?

Začátky si pamatuji moc dobře – jak se říká: začátky jsou vždycky těžké a v tomhle případě to platí teda dvojnásob. 🙂 Když si vzpomenu na to období před dvěma roky, kdy jsme se tam s Magda týmem pomalu báli sami v suterénu, tak jsem rád za ten pokrok, jaký kvíz za ty dva roky udělal. 🙂

Dnes se jedná o nejnavštěvovanější Kvíz v Praze, nové týmy mají jen mizivou šanci, že získají místo „u stolu“. Jak se moderuje před plným suterénem Hells?

Upřímně řečeno – právě ten plný suterén fajn lidí je to, co mě naplňuje a motivuje k tomu žít dál tímto projektem. Když občas třeba zaskakuji na nějakém jiném kvízu, kde mezi sebou soupeří tři týmy, sám si to tolik neužiju jako když deset vyrovnaných týmů fajn lidí nelítostně soupeří až do úplného konce o vítězství. I když hlasivky občas dostávají pěkně zabrat 😀

Čím si vysvětluješ, že zrovna v Hells je takový enormní zájem? Sami už přemýšlíme, jestli by suterén nešel ještě o pár metrů probourat… 😀

Určitě je to tím prostředím. Sám jsem už vyzkoušel poměrně mnoho různých kvízových podniků a málokde jsem se cítil tak příjemně jako právě v Hells. Od majitele přes kuchaře, obsluhu – všichni zaslouží obrovské uznání za to, jakým stylem dokáží rychle a mile fungovat – což v takhle nárazově plně zaplněném prostředí rozhodně není jednoduché. No a neskromně také věřím, že i moderátor je jeden z faktorů, proč se sem na kvíz lidi rádi vrací. 🙂

Jak probíhá běžný kvízový večer v Hells?

Každý večer je svým způsobem originální. Každopádně každou středu týmy čeká 56 otázek z různých oborů. Stálicemi v každém kvízu jsou pouze aktuální události, které v prvním kole mapují, co se stalo v uplynulém týdnu, hudební ukázky a závěrečná obrázková poznávačka. Nejlepší tým pak vyhrává 50% slevu na útratu za celý večer, ostatní pak mají šanci se ještě utkat v oblíbené tipovací otázce o rundu panáků zdarma. No a po skončení následuje moje oblíbená část večera, kdy si každý týden říkám, jak půjdu včas domů, ale nikdy neodolám a ještě se zdržím s týmy ve společnosti dobrého piva 😀 😀

Na plátně je otázka, soutěžící pátrají v paměti.

Jak se tvoří otázky na jednotlivá kola? Nehrozí, že by některý z účastníků znal odpovědi na více otázek, protože s jiným týmem soutěžil o dva dny dříve v jiné hospodě?

Tady naštěstí došlo během těch dvou let mého moderování k pokroku. Zatímco dříve tak bylo jedno zadání kvízu společné pro všechny podniky, nyní už máme propracovaný systém, který každé restauraci generuje originální kvíz, který se může shodovat pouze pár otázkami. Brání to tak alespoň spekulacím, kdy jakmile někdo dosáhl nadprůměrného výsledku, už to budilo jistá podezření.

Jak hodnotíš úroveň (složitost) otázek? Jak by sis vedl, kdybys byl sám soutěžící? 🙂

No – svoji úspěšnost raději ponechám bez komentáře 😀  Ne, teď vážně – sám jsem si samozřejmě vyzkoušel roli soutěžícího, kdy jsem navštívil některé konkurenční kvízy a právě rozmanitost a náročnost otázek si myslím, že je hlavní předností Hospodského kvízu. I když občas by to mohlo být trochu jednodušší. 🙂

Jak dlouho se věnuješ přípravě jednotlivých kol a co tato příprava obnáší?

Osobně se snažím na každý kvíz připravit, co nejlépe. Vzhledem k tomu, že se zdaleka neorientuju ve všech oborech, které se v kvízu objevují, tak se před každým jednotlivým kvízem snažím dostat do obrazu, takže si jednotlivá témata vždycky snažím nastudovat co nejvíce do detailu. Ale stejně se vždycky najde od soutěžících nějaký postřeh, který mě překvapí. I v tom je ale kouzlo té práce.

V Hells probíhá i dlouhodobá soutěž. Co čeká vítěze dlouhodobé soutěže?

V současnosti už jedeme třetí sezonu této dlouhodobé soutěže. Výsledky za jednotlivá období (jaro a podzim) se sčítají dohromady a vítěz si pak v červnu odnese bečku piva. První dvě sezony vyhráli fenomenální Ušguli, kteří si však letošní jaro dali kvízovou přestávku – takže je tu jedinečná příležitost pro ostatní se o to pivečko porvat!

Jeden z domácích týmů vyhrál i mezihospodskou ligu pro Prahu a Střední Čechy. Její finále se dokonce konalo v Hells. Plánujete nějaké změny v mezihospodské lize pro tuto sezónu?

Ten koncept mezihospodských lig prochází postupným vývojem a věřím, že je na něm stále co zdokonalovat. Máme nové sponzory, kteří věnovali do těchto lig zajímavé ceny, takže je určitě stále o co hrát. Navíc je zajímavé sledovat to porovnání týmů v jednotlivých hospodách, které taky dokazuje jak silná je konkurence právě v Hells. I v aktuálním druhém ročníku jsou tak týmy z Letné nejvíce zastoupenými v rámci celé Prahy a Středních Čech. Co se týče změn – do budoucna bych rád prosadil systém play-off jako v hokeji. Tedy aby si to nejlepší týmy ze základní části rozdali na závěr sezony „o všechno“ v přímém souboji.

Kvíz má i spoustu speciálů (filmový, hudební,…). Prozradíš, jaké speciály plánujete v nejbližší době? V čem jsou speciály odlišné od klasických kvízů?

Tematické speciály jsou oblíbenou součástí hospodských kvízů. Na jaro plánujeme také několik speciálů – z nichž hned první nás čeká v pondělí 10. dubna a tím bude speciál charitativní. Tento speciál už jsme pořádali v období Velikonoc v loňském roce a podařilo se díky němu přispět na dobrou věc. Dobrovolné startovné, ale i hodnota výher tak půjde letos na organizaci Člověk v tísni a já jsem tak rád, že díky kvízu můžeme všichni společně přispět také na dobrou věc. Kvíz bude mít také mírně odlišná pravidla oproti normálním kvízům, kdy bude například možno využít během hry několikrát nápovědy nebo si vsadit na své silné kolo a dvojnásobit tak bodový zisk. Věřím, že i na tento speciál se nám podaří naplnit plnou restauraci. 🙂

Vzpomeneš si na nějakou odpověď, která tě rozesmála nebo snad šokovala? 🙂

Plné soustředění! 🙂

Teda  – teď jste mě zaskočili. Upřímně řečeno téměř každý kvíz se vracím domů plný zážitků a různých vtipných odpovědí, takže by bylo těžké vybrat jednu konkrétní.

Máš vizi, kam ještě Kvíz posunout? Je něco, co bys rád změnil?

Vždycky je co vylepšovat – v současnosti pracujeme právě na již zmíněných mezihospodských ligách a věřím, že to nebude jediné vylepšení, které pravidelní účastníci kvízu jistě ocení.  Každopádně doufám, že se kvíz v Hells Bells bude nadále těšit alespoň takové oblibě jako doteď, čímž chci pozvat i nováčky, kteří třeba váhají nad svou účastí. Věřím, že za pár let se budeme bavit o ještě významnějším „výročí“ společných středečních večerů než jsou ty současné dva roky.  🙂

Děkuji za rozhovor.

Připomínáme, že Kvízy se pořádají každou středu od 20:00 v suterénu Hells Bells.

Aktuální info sledujte ve skupině na Facebooku.